Nie ma nic przyjemniejszego niż spędzanie czasu w domowym zaciszu przy wspólnym drinkowaniu z bliskimi. Tak właśnie planujemy przeżyć świąteczne wieczory, a gwiazdą tych spotkań będzie “Santa is Back” – drink autorstwa Michała Ignasiaka, zeszłorocznego zwycięzcy koktajlowego konkursu. Korzenna, słodka i aromatyczna kompozycja będzie idealnym prezentem pod choinkę dla Waszych bliskich 🙂 Ale pamiętajcie…

Wszystko czego potrzeba do zrobienia tego drinka:

  • mus jabłkowy*
  • 20 ml syropu cynamonowego
  • 20 ml soku z cytryny
  • 20 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
  • 40 ml rumu (ciemny lub spiced)
    do dekoracji: plasterek suszonej pomarańczy, goździki

oraz

  • szklanka na drinka
  • szklanicę lub wysoki słoik
  • jigger lub miarka kuchenna
  • wyciskarka do cytrusów
  • kostki lodu
  • sitko barmańskie

Sposób przygotowania:
*Zawczasu przygotuj mus jabłkowy (1/2 jabłka na 1 drinka): obierz jabłko, pokrój je na pół, wydrąż pestki i dodaj typowe przyprawy do piernika, takie jak: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir w proszku, itp. Piecz je w żaroodpornym naczyniu w 200 stopniach przez 30 min. Gdy ostygną zblenduj je na puree lub ugnieć widelcem. 
1. Do szklanicy lub wysokiego słoika przełóż puree jabłkowe z jednej połówki jabłka.
2. Za pomocą wyciskarki lub siły własnych dłoni wyciśnij 20 ml soku z cytryny. Aby odmierzyć potrzebną ilość użyj jigger lub miarki kuchennej. Przelej sok do szklanicy z jabłkiem.
3. Dodaj 20 ml świeżo wyciskanego  soku z pomarańczy.
4. Następnie wlej 20 ml syropu cynamonowego oraz 40 ml rumu (może być spiced lub klasyczny rum ciemny).
5. Uzupełnij szklanicę lodem i dokładnie wstrząśnij.
Dobra rada: jeśli nie posiadasz szejkera ze szklanicą, możesz użyć duży słoik! Wystarczy wsypać do niego lód oraz pozostałe składniki, zakręcić i mocno wstrząsnąć przez ok. 15 sekund!
6. . Do szklanki na drinka wsyp parę kostek lodu.
7. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź zawartość szklanicy do szklanki.

Więcej przepisów na świąteczne drinki znajdziesz w naszym dziale Wspólne Drinkowanie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here