ArtykułyCzas na drinki z kawą

Czas na drinki z kawą

Łączenie przyjemności zawsze cieszyło się sporą popularnością. Wiele osób uznaje chociażby, że kawa i papieros dobrze idą w parze. Czarny napój można jednak z powodzeniem parować nie tylko z dymem, ale również z alkoholem.

Kawa z zielonej wyspy

Dwa w jednym, kiedyś tym hasłem reklamowano kosmetyki. Można by go użyć równie dobrze do opisania składu kawy po irlandzku. Napój ten jest dowodem na to, że alkohol i czarna używka pasują do siebie jak ulał.

Kawa po irlandzku

  • 45 ml irlandzkiej whiskey
  • 1 łyżeczka brązowego cuku
  • 180 ml gorącej kawy
  • Bita śmietana

Zmieszać whiskey, cukier i kawę w żaroodpornym kieliszku. Na wierzchu ułożyć bitą śmietanę. Po dodaniu śmietany nie mieszać.

Kiedy mamy ochotę na kawę z alkoholem nie musimy jednak zawsze sięgać po gorący napój rodem z zielonej wyspy. Drinki z dodatkiem czarnej używki cieszą się obecnie sporą popularnością i jest ich wiele rodzajów. Zanim zacznie się je robić trzeba jednak nauczyć się robić dobrą kawę.

Maszyneria

Lokale gastronomiczne mają klarowną sytuację. Do robienia kawy potrzebują tzw. ekspresu ciśnieniowego. Jest to spora maszyna, która przydaje się również do przyrządzania np. herbaty. Umieszczanie wspomnianego urządzenia w mieszkaniu prywatnym może jednak nie być najlepszym pomysłem. Oprócz wspomnianych sporych gabarytów należy wziąć pod uwagę spory koszt takiej maszyny oraz znaczny hałas przez nią emitowany. W warunkach zwykłej kuchni bardziej praktyczna jest tzw. kawiarka, czyli metalowe urządzenie, które podgrzewa się na kuchence. Kawiarka to prosta, sprawnie działająca konstrukcja, którą ciężko zepsuć. W przeciągu 10 minut zrobimy za pomocą tego urządzenia doskonałej jakości kawę.

Kawowe martini

  • 60 ml waniliowego rumu
  • 55 ml likieru kawowego
  • 45 ml schłodzonej kawy

Sposób przygotowania: składniki zmieszać w shakerze wypełnionym lodem. Mocno trząść shakerem. Przelać miksturę do kieliszka do martini. Podawać bez lodu.

Na zapas

Kawiarka ma jedną właściwość, która czasem może być nieco problematyczna. Jedno zaparzenie kawy w tym urządzeniu pozwala uzyskać stosunkowo niewiele czarnego napoju. Jeśli przewidujemy, że będziemy potrzebowali sporo kawy, np. w trakcie przyjęcia, to można pomyśleć o przygotowaniu zapasu. Na pewno warto czarny napój szykować z wyprzedzeniem, gdy zamierzamy serwować drinki ze schłodzoną kawą. Lepiej nie musieć czekać na opadnięcie temperatury rzeczonej używki w chwili, w której akurat będziemy chcieli przygotować kawowy koktajl.

Efekty 

Kawa jest stymulantem, zwiększa ciśnienie krwi i podnosi tętno. Pod jej wpływem czujemy się pobudzeni. Alkohol z kolei jest depresantem – spowalnia pracę mózgu i zaburza zdolności motoryczne. Gdy łączymy obie wspomniane używki kofeina zawarta w kawie pomaga przezwyciężyć senność, która się pojawia po konsumpcji alkoholu. Należy jednak mieć się na baczności. Konsumpcja kawy powoduje, że wydłuża się czas jaki jest potrzebny do tego aby organizm odczuł wpływ alkoholu – później niż zazwyczaj pojawia się uczucie bycia pijanym. Kawowe drinki bywają więc zwodnicze. Kiedy je pijemy pośpiech nie jest wskazany.

Dobra kawa i dobry alkohol świetnie razem smakują. Można to sprawdzić przygotowując jeden z opisanych powyżej drinków. Chyba czas na małą przerwę kawową.

Arek Faruk
Arek Faruk
Barman z wieloletnim doświadczeniem. W wolnym czasie lubi pisać, nie tylko o alkoholach, ale o nich najprzyjemniej się pisze.

Obserwuj nas:

15,622FaniLubię
25,682ObserwującyObserwuj
179,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze: