Jak zawsze o tej porze roku truskawki obrodziły. Wykorzystujemy je do deserów, zup, no i oczywiście do drinków. Tym razem przepis na drink gdzie truskawki połączymy z rumem, miętą i lionką. Najpierw jednak przygotujemy Truskawkowe Gastrique czyli połączenie truskawek, cukru i octu balsamicznego. Skoro w sałatkach można łączyć truskawki z octem balsamicznym, to dlaczego nie spróbować w drinku.

Składniki potrzebne do przygotowania truskawkowego Gastrique:

  • 10-12 dojrzałych truskawek
  • pól szklanki wody
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki octu balsamicznego

oraz

  • rondelek
  • łyżka drewniana
  • sitko szczegółowe
  • słoik 

Sposób przygotowania:
1. Umyj dokładnie truskawki i pozbaw je szypułek.
2. Pokrój na małe kawałeczki i przełóż do rondelka.
3. Dolej wodę i podgrzewaj na średnim ogniu przez około 10 minut.
4. P tym czasie dodaj cukier i ocet. Zmniejsz ogień i gotuj mieszając przez około 2-3 minuty aż do rozpuszczenia się całego cukru.
5. Zdejmij rondelek z ognia i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
6. Odcedź miksturę przez sito do przygotowanego słoika i przechowuj w lodówce.

Gdy nasz Gastrique jest gotowy czas na przygotowanie letniego drinka “The Garden”. 

Składniki potrzebne do przygotowania drinka The Garden:

  • 60 ml rumu
  • 25 ml soku z limonki
  • 20 ml truskawkowego gastrique
  • 5 listków mięty

oraz

  • kieliszek na drinka
  • szejker lub słoik z wieczkiem
  • sitko

Sposób przygotowania:
Do szejkera (lub słoika) z lodem włóż wszystkie składniki i mocno wstrząsaj przez 20 sekund. Odcedź przez szczegółowe sito do schłodzonego kieliszka. Dekoruj szczytem mięty. Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here