Na polskim rynku marek wszelakich rumów jest naprawdę bardzo wiele. Nie są to tylko rumy karaibskie. Na półkach sklepowych można spotkać rumy z takich krajów jak Peru, Mauritius, Japonia czy Fidżi. Jednak wśród tych kilkuset pozycji ciężko trafić na rumy cieszące się wielka popularnością wśród koneserów czyli na tak zwane Spiced Rumy. Przedstawicieli tej odmiany rumów jest naprawdę niewiele dlatego można, a nawet trzeba pokusić się o stworzenie własnej wersji aromatyzowanego rumu. Poniżej szybki przepis jak w prosty domowy sposób przemienić klasyczny rum w jego pikantną odmianę.

Składniki potrzebne do przygotowania Spiced Rum:

  • 1 laska wanilii
  • 4 ziarna zielonego kardamonu
  • Skórka z jednej, dużej pomarańczy pozbawiona albedo (białej skórki z wewnętrznej strony)
  • 1 korzeń lukrecji
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 1 łyżka stołowa pokrojonego imbiru
  • 500 ml rumu białego lub lekko starzonego

oraz

  • nóż
  • deska do krojenia
  • muddler lub inne narzędzie do rozgniatania
  • sitko szczegółowe
  • słoik 0,7l

Sposób przygotowania:
1. Zacznijmy od przygotowania składników: umyj, obierz i pokrój imbir.
2. Następnie przekrój wanilię na pół.
3. Pokrój skórkę z pomarańczy na drobne kawałki.
4. Za pomocą muddlera lub innego narzędzia rozgnieć lukrecję, laskę cynamonu, goździki oraz kardamon.
5. Przełóż wszystkie składniki do słoika i zalej rumem.
6. Szczelnie zakręć pokrywkę. Trzymaj w ciemnym miejscu przez ok. 2 tygodnie lub do uzyskania żądanego smaku. Wstrząśnij zawartość przynajmniej raz dziennie.

Ten infuzowany rum doskonale sprawdzi się przy takich drinkach jak Pineapple Fizz czy Planters Punch. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here