Singapore Sling to drink, który narodził się w roku 1915 w Hotelu Raffles w Singapurze. Twórcą oryginalnej receptury był Ngiam Tong Boon, barman z hotelowego Long Baru. Przez lata receptura Singapore Sling ulegała modyfikacjom. Czasem drink zawierał dziesięć składników, a czasem można było spotkać taką recepturę, na którą składały się tylko trzy składniki. W samym Singapurze spotkać można kilkadziesiąt różnych receptur tego drinka. Jednym z kluczowych składników jest Cherry Brandy czyli likier wiśniowy. Poniżej receptura na przygotowanie likieru wiśniowego metodą domową, a następnie wykorzystania go w klasycznym Singapore Slingu.

Składniki potrzebne do przygotowania Cherry Brandy (likier wiśniowy):

  • 700 ml brandy
  • 1 kg wiśni 
  • 250 ml syropu cukrowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • laska cynamonu
  • 3 goździki

oraz

  • słój o pojemności 1 litra
  • 2 butelki zamykane o pojemności 0,7 litra
  • miska o pojemności około 2 litrów
  • lejek

Sposób przygotowania:
1. Rozgnieć wiśnie  i je umieść w słoju razem z pestkami.
2. dodaj ekstrakt waniliowy, cynamon i goździki.
3. Zalej brandy i dokładnie zakręć.
4. Przechowuj w zaciemnionym chłodnym miejscu wstrząsając zawartość raz dziennie. Po około trzech miesiącach nasza mikstura powinna być wystarczająco esencjonalna.
5. Odcedź przez sito składniki do miski. Dodaj syrop cukrowy i przelej gotowy likier do przygotowanych butelek.
6. Przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu.

Składniki potrzebne do przygotowania drinka Singapore Sling: 
  • 40 ml ginu
  • 20 ml likieru wiśniowego
  • 10 ml likieru pomarańczowego
  • 10 ml Banedictine
  • 10 ml grenadyny
  • 20 ml soku limonowego
  • 120 ml soku ananasowego
  • 1 dash Angostury
  • wisienka koktajlowa jako garnish

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wstrząśnij mocno w szejkerze z lodem. Odcedź drink do wysokiej szklanki wypełnionej lodem. Udekoruj wisienką koktajlową.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here