Jeśli znudziła Ci się mizeria czy kapusta z marchewką, w ramach kulinarnego cyklu Zawianego Kucharza przedstawiamy świetny i prosty przepis na grzybki w piwie 😉 Pieczarki są na tyle aromatyczne, że doskonale sprawdzą się jako dodatek do każdego dania obiadowego. Małe pieczarki świetnie absorbują wszelkie ziołowe aromaty, a piwo podkreśli ich wyrazisty smak. Ważne, jak mówi Julia Child, żeby grzybki nie były stłoczone na patelni – tylko wtedy wyjdą przyrumienione, a nie rozgotowane.

Wszystko czego potrzeba do zrobienia piwnych pieczarek:

  • 4 szklanki młodych (!) pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka piwa
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku
  • sól gruboziarnista
  • świeżo mielony pieprz

oraz

  • niewielki garnek lub rondelek

Sposób przygotowania:

1. Najpierw przygotuj pieczarki: obierz, umyj i delikatnie osusz ręcznikiem kuchennym.
2. Rozpuść masło w rondelku. Dorzuć pieczarki (w całości, bez krojenia, dlatego ważne, żeby były młode = małych rozmiarów).
3. Następnie dolej piwo i doprowadź całość do wrzenia.
4. Zmniejsz ogień i dodaj świeże zioła, sól i pieprz wg. własnych preferencji.
5. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, dopóki woda nie odparuje.
6. Smacznego!