Oto pyszny przepis na deser w postaci drinka 🙂 Wbrew pozorom koktajl creme brulee  jest bardzo łatwy do zrobienia, a z pewnością zaskoczy Waszych gości. Skusicie się na taką słodką kropkę?

Wszystko czego potrzeba do zrobienia tego drinka:

  • 30 ml śmietanki 18%
  • żółtko (z jaja kurzego)
  • białko (z jaja kurzego)
  • laska wanilii (w ostateczności ekstrakt z wanilii) 
  • 40 ml rumu pomarańczowego (można użyć też likieru pomarańczowego)
  • 10 ml syropu karmelowego
  • ubite białko
  • cukier brązowy
  • do dekoracji: wykałaczka i 2 maliny (mogą być mrożone) 

oraz

  • kieliszek na drinka
  • jigger lub miarka kuchenna
  • szklanicę lub wysoki słoik
  • kostki lodu
  • strainer lub sitko barmańskie
  • palnik gazowy

Sposób przygotowania:
1. Na początek ubij białko na sztywno. Odstaw na bok.
2. Do szklanicy lub wysokiego słoika  wlej: 30 ml śmietanki, całe żółtko, szczyptę nasion z laski wanilii.
3. Następnie dodaj 40 ml rumu pomarańczowego (lub likieru pomarańczowego) i 10 ml polewy karmelowej.
4. Uzupełnij szklanicę kostkami lodu i dokładnie wstrząśnij.
Dobra rada: jeśli nie posiadasz szejkera ze szklanicą, możesz użyć duży słoik! Wystarczy wsypać do niego lód oraz pozostałe składniki, zakręcić i mocno wstrząsnąć przez ok. 15 sekund!
5. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź zawartość szklanicy do kieliszka na drinka.
6. Na wierzch drinka nałóż zawczasu ubite białko. Górę drinka posyp cukrem, my użyliśmy brązowego cukru.
7. Za pomocą palnika delikatnie skarmelizuj cukier z wierzchu.
8. Na wykałaczkę nabij dwie maliny (mogą być mrożone).
9. Koktajl creme brulle jest gotowy. Smacznego!

Więcej przepisów na deserowe drinki znajdziesz w naszym dziale Wspólne Drinkowanie