Infuzowanie

Infuzowanie (inaczej aromatyzowanie) to świetna technika dzięki której możemy nadać alkoholom nowego smaku i charakteru.

Crustowanie

Crustowanie to nie tylko sposób na "upiększenie" drinka, ale i metoda na wkomponowanie dodatkowych smaków.

Wstrząsanie

Ta metoda jest konieczna jeśli w drinku używamy takich składników: syrop, śmietanka, białko (koniecznie!).

Madlerowanie

Madlerowanie, czyli "po prostu" wygniatanie:) PS. Wiedzieliście jak kroić limonki, żeby pozbyć się goryczy?

Budowanie

Budowanie, czy też komponowanie koktajlu, nie jest niczym innym niż wlewaniem składników bezpośrednio do szkła - obowiązują jednak przy tym pewne kluczowe zasady.

Wielowarstwowy szot

Z pewnością jest to efektowna technika, która robi wrażenie na gościach, a takie kompozycje zazwyczaj zawierają zaskakujące walory smakowe.

Blenderowanie

Najbardziej znanym koktajlem "z blendera" jest Pina Colada, i to tego właśnie drinka weźmiemy na warsztat.

Mieszanie

O co tyle zamieszania? Ta technika wydaje się prosta, ale wymaga wprawy!