W ostatnim czasie można zaobserwować masowy trend w cocktail barach, a mianowicie chodzi o zakąskę podawaną do drinków w postaci popcornu. Rzeczywiście czasem miło sobie coś pochrupać przy ciekawych rozmowach i aromatycznych koktajlach. W domu też możemy stworzyć podobny klimat. Zamiast popcornu, proponujemy upajające pieczone nasiona dyni. Świetnie pasują do koktajli na bazie whisky, rumu, a nawet tequili.

Wszystko czego potrzeba do zrobienia rarytasowych pestek dyni:

  • 1,5 szklanki nasion dynii (surowe, oczyszczone) 
  • 0,5 szklanki ciemnego rumu
  • 0,5 szklanki burbonu
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • większa szczypta gałki muszkatołowej 

oraz

  • niewielki garnek lub rondelek
  • piekarnik 
  • blacha do pieczenia + papier do pieczenia
  • miska / naczynie 

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 140 stopni.
2. Do niewielkiego rondelka wrzuć surowe nasiona dyni, ciemny rum, burbon i brązowy cukier. Gotuj na małym ogniu, dopóki nasiona nie zaczną przybierać lekko szarewego koloru.
3. Zdejmij rondelek z ognia i odcedź nasiona od mikstury.
4. Pestki przełóż do miski lub większego naczynia i dodaj pozostałe suche składniki: 0,5 łyżeczki mielonego imbiru, 0,5 łyżeczki pieprzy cayenne, 1 łyżeczka cynamonu i szczyptę gałki muszkatołowej (taką od serca). Zmieszaj wszystko razem.
5. Wyłóż blache papierem do pieczenia, a następnie przełóż na nią przyprawione pestki dyni.
6. Piecz przez około 45 minut, mieszając co jakiś czas, żeby nasiona się nie skleiły ze sobą.
7. Wyjmi blachę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, następnie przełóż nasiona do naczynia.
8. Smacznego!