Zostały nam 10 dni do świąt – czyli akurat tyle ile potrzeba na przygotowanie naszego świątecznego kompotu, który pozwoli Wam przetrwać w spokoju rodzinne spotkania 😉 Infuzję można wykorzystać przy przeróżnych kombinacjach koktajlowych, jak również w wersji neat lub on the rocks – my proponujemy go w wariacji Old Fashioned – aromat wędzonych gruszek, rozmarynu i pomarańczy… nic tylko ułożyć się wygodnie przed kominkiem… ale jeśli nie macie kominka to obiecujemy, że nasz drink zadziała równie rozgrzewająco. Ah, święta!

Wszystko czego potrzeba do zrobienia drinka Old Fashioned Christmas:

  • 100 ml kompotu
  • zest (skórka) z pomarańczy
  • do dekoracji: gałązka rozmarynu i suszona skórka pomarańczy
  • opcjonalnie: bitters 

Składniki na kompot:

  • 250 ml whiskey
  • 2 gruszki wędzone (takie jak na susz, znajdziesz je na lokalnym bazarku)
  • duży słoik

oraz

  • szklanka na drinka
  • kostki lodu 
  • sitko barmańskie

Sposób przygotowania:
Zawczasu przygotuj kompot – wystarczy że do dużego słoika włożysz 2 suszone gruszki i zalejesz je 250 ml whiskey. Zakręć słoik i schowaj w ciemne miejsce na 10-14 dni. Im dłużej będzie trwała infuzja, tym intensywniejszy, bardziej wędzony smak. 
1. Napełnij szklankę lodem.
2. Następnie używając sitka barmańskiego nalej 100 ml kompotu (połowę zawartości słoika) do szklanki.
Dobra rada: możesz dodać też parę chlustów angostury.
3. Weź zest (skórkę z pomarańczy) i ściśnij go nad szklanką, żeby dodać dodatkowych olejków i aromatów. Muśnij nim brzegi szklanki, a następnie odłóż na bok (nie będzie Ci już potrzebny).
4. Jako dekorację użyj gałązkę rozmarynu i suszoną skórkę pomarańczy.
5. Smacznego!

Więcej przepisów na świąteczne drinki znajdziesz w naszym dziale Wspólne Drinkowanie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here