Może wydawać się to dziwne, że na blogu o robieniu drinków znajdziecie przepis jak przygotować puree z dyni, ale śpieszymy z wyjaśnieniem – jest to absolutnie fantastyczny składnik na jesienne (i halloweenowe) koktajle! Można przygotować większą ilość i zamrozić. Są różne odmiany dyni, naszym zdaniem najłatwiej pracuje się z dynią Hokkaido.

Wszystko czego potrzeba do zrobienia puree z dyni:

  • dynia, najlepiej Hokkaido

oraz

  • piekarnik
  • nóż
  • blacha wyłożona papierem do pieczenia lub duże naczynie żaroodporne
  • blender ręczny
  • woreczki foliowe do zamrażania

Sposób przygotowania:

Dynię można ją piec w skórce lub bez, ale wbrew pozorom łatwiej to zrobić na początku i mieć to z głowy. Jeśli jednak będziesz w posiadaniu dyni Hokkaido, nie musisz się zupełnie przejmować skórką, gdyż jest ona jadalna i zmięknie w trakcie pieczenia. Dzisiejsze puree przygotujemy z tej właśnie odmiany.

1. Umyj dynię, odetnij nożykiem ogonek, usuń ewentualne brzydkie plamki na skórce.
2. Przetnij dynię na pół, wydrąż pestki – nie wyrzucaj, ale zostaw do uprażenia jako smakowitą zakąskę do drinka! 
3. Przekrój połówki na mniejsze kawałki, mogą to być plastry lub grube „kostki”, im mniejsze tym krótszy czas pieczenia.
4. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
5. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i przełóż pokrojone kawałki dyni. Wstaw blachę do piekarnika.
6. Piecz do miękkości, ok. 30 minut.
7. Po upieczeniu wyjmij blachę i poczekaj aż dynia całkowicie ostygnie.
8. Przełóż kawałki do dużej miski i zblenduj na gładką masę.
9. Gotowe!

Dobra rada: jeśli zostanie ci spora ilość puree, możesz je przełożyć do specjalnych foliowych woreczków i trzymać w zamrażalce! Żeby przywrócić im pierwotną formę wystarczy wyjąć je z zamrażalki wieczór wcześniej.