Karmel jest uniwersalnie słodkim dodatkiem, który właściwie ze wszystkim pysznie się komponuje. Nam oczywiście bardzo smakuje w połączeniu z alkoholem. Jest łatwy do zrobienia, można go przyprawiać, np. solą co dodatkowo pobudza kubki smakowe, pasuje do drinków zarówno z rumem i whiskey, jak i wódką – jesienno-zimowy czas jest idealny do tego typu eksperymentów.

Wszystko czego potrzeba do zrobienia karmelu:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • połówkę cytryny (parę kropli) 

oraz

  • rondelek lub patelnia
  • drewniana łyżka do mieszania

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię lub do rondelka wlej wodę i na średnim ogniu rozpuść w niej cukier, intensywnie mieszając łyżką. Od razu również wciśnij parę kropli cytryny, żeby uniknąć powstawania grudek.
  2. Po rozpuszczeniu się cukru pozostaw rondelek na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Nie mieszaj łyżką (!), możesz chwycić garnuszek za rączkę i delikatnie nim obracać, żeby karmel równomiernie się rozprowadzał.
  3.  Gdy płyn zacznie gęstnieć i nabierze brązowego koloru to znaczy, że karmel jest gotowy. Zdejmij go z ognia, żeby się nie spalił.
  4. Tak przygotowanym karmelem polej koktajl lub inną deserową kompozycję. Smacznego!

Dobra rada: po zdjęciu rondelka z ognia możesz dodać szczyptę soli morskiej by uzyskać „słony karmel”.

ZOBACZ PRZEPIS NA DRINKA Z KARMELEM, GORĄCĄ CZEKOLADĄ, WHISKEY I POPCORNEM!