#powspólnymdrinkowaniu
Jaki jest najlepszy sposób na tzw. skutki dnia następnego? Oczywiście Krwawa Mary! Ten drink jest pyszną propozycją na leniwe, kacowe śniadania ze znajomymi. Najfajniejsze w nim jest to, że można kombinować z dodatkami wg. własnych preferencji. W filmie dowiecie się jak zrobić klasyczną Bloody Mary, ale też pokażemy jakie składniki potrafią urozmaicić charakter tego drinka. Ale pamiętajcie…

Wszystko czego potrzeba do zrobienia klasycznej Bloody Mary:

  • 40 ml wódki
  • 100 ml soku pomidorowego
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  • sos worcester
  • tabasco
  • chrzan
  • opcjonalnie: ocet balsamiczny i sos z gorzkiej czekolady
  • do dekoracji: serek pleśniowy oraz szczyt

oraz

  • wysoka szklanka na drinka
  • szklanicę lub wysoki słoik
  • jigger lub miarka kuchenna
  • kostki lodu i/lub zamrażarkę do schłodzenia szklanki
  • sitko barmańskie
  • wyciskarka do cytrusów
  • łyżka barmańska
  • sitko barmańskie

Sposób przygotowania:
1. Schłódź szklankę wypełniając ją kostkami lodu lub wstawiając do zamrażarki.
2. Do szklanicy wlej 40 ml wódki oraz 80 ml soku pomidorowego.
3. Następnie dodaj szczyptę soli, trochę świeżo zmielonego pieprzu, chlust sosu worcester, 2-3 krople tabasco oraz pół łyżeczki zwykłego chrzanu.
*Jeśli chcesz nadać swojemu drinkowi odrobiny charakteru dodaj łyżeczkę octu balsamicznego oraz łyżeczkę sosu z gorzkiej czekolady.
4. Uzupełnij szklanicę kostkami lodu i wszystko zamieszaj łyżką barmańską. >>> Zobacz nasz poradnik o technice mieszania <<<
5. Weź szklankę na drinka i delikatnie odcedź wodę z rozpuszczonego lodu, uzupełnij kostkami lodu i za pomocą sitka barmańskiego odcedź zawartość szklanicy do szklanki.
6. Uzupełnij drink sokiem pomidorowym.
7. Wierzch drinka posyp pleśniowym serem i udekoruj świeżą bazylią.
8. Smacznego! Twój drink Bloody Mary z sokiem pomidorowym, wódką i przyprawami jest gotowy!

Więcej ciekawych przepisów z wódką znajdziesz w naszym dziale Wspólne Drinkowanie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here