God Father – Drink Deserowy

Drinki można podzielić na bardzo wiele sposobów. Najbardziej znane podziały to te ze względu na sposób przygotowania. Dlatego pogrupować możemy drinki na te, które są wstrząsane, mieszane, budowane czy blenderowane. Kolejny podział jest ze względu na ich funkcję. Najbardziej znane dwie funkcje drinków to pobudzenie apetytu lub złagodzenie skutków przejedzenia, dlatego mamy tak zwane drinki pre-diner i drinki after-diner. Drinki pre-diner powinny być niesłodkie, lekkie i o niskiej zawartości alkoholu. Drinki after-diner mogą zawierać ziołowe soft bittersy, które ułatwiają trawienie lub dużo składników słodkich powodując iż dany drink jest zwieńczeniem posiłku lub po prostu jest alternatywą do deseru. Wśród ciekawszych drinków deserowych wyróżnić można God Father czyli Ojciec Chrzestny.

God Father – Przepis

Jest to bardzo prosty drink do przygotowania, gdyż zawiera tylko dwa składniki: szkocką whisky i likier amaretto. God Father nie jest również drinkiem trudnym technicznie, nie wymaga też w użyciu zaawansowanych narzędzi. Wystarczy tylko do niskiej szklanki z lodem nalać w kolejności 40 ml szkockiej whisky i 20 ml likieru amaretto. Następnie wymieszać dokładnie składniki i nasz God Father jest już gotowy. Kolejny podział drinków jest ze względu na ich wielkość. Tutaj odnaleźć możemy zarówno short drinki jak i long drinki. Long drinki to koktajle zawierające tak zwany bezalkoholowy wypełniacz, którym może być dowolny sok taki jak pomarańczowy, grejpfrutowy, żurawinowy czy jabłkowy. Wypełniaczem może również być dowolny napój gazowany, a nawet piwo. Short drinki nie zawierają wypełniacza lub jest on wyłącznie śladowym dodatkiem smakowym. Przykładem short drinka może być wspomniany wcześniej God Father. Jeżeli dla kogoś kompozycja dwóch alkoholi może wydawać się zbyt mocna, dobrym pomysłem jest dodać trochę soku jabłkowego. Wtedy nasza receptura na God Father wyglądać będzie następująco: 40 ml szkockiej whisky, 20 ml likieru amaretto, 40 ml soku jabłkowego. Wszystkie składniki należy dokladnie wymieszać w wysokim szkle wypełnionym lodem. Do dekoracji można użyć laskę cynamonu lub cząstkę pomarańczy. Dobrym aromatyzatorem God father jest wciśnięcie na wierzch skórki z pomarańczy.