Drinki z GinemRouge du pè cocktail - infuzowany drink z ginem i oleo saccharum

Rouge du pè cocktail – infuzowany drink z ginem i oleo saccharum

Najwyższa pora, żeby przestać się bać robić koktajle i ruszyć … ! Dlatego przedstawiamy bardzo praktyczne Wspólne Drinkowanie – nigdy nie zgadlibyście za pomocą jakich podstawowych produktów kuchennych możecie przygotować pyszne i oryginalne drinki… Zdradzimy Wam  sekrety, które z pewnością możecie wykorzystać przy komponowaniu innych koktajli i nie tylko 😉

Wszystko czego potrzeba do zrobienia tego drinka:

  • 1 torebka herbaty z dzikiej róży
  • 50 ml ginu
  • 10 ml Oleo Saccharum*
  • dekoracja: płatek róży

oraz

  • kieliszek na drinka
  • szklanicę lub wysoki słoik
  • jigger lub miarka kuchenna
  • kostki lodu
  • sitko barmańskie

Składniki potrzebne do przygotowania Oleo Saccharum*

  • zest (skórka) z 1 pomarańczy
  • 1 duża łyżka cukru

oraz

  • obieraczka
  • niewielki słoik

*Jak zrobić Oleo Saccharum: obierz skórkę z całej pomarańczy i umieść ją w małym słoiczku. Zasyp 1 łyżką cukru. Zamknij dokładnie słoik i odstaw w ciemne miejsce na jedną dobę.

Sposób przygotowania drinka:
1. Do szklanki włóż torebkę herbaty i zalej 50 ml ginu. Pozostaw na 10-15 minut.
2. Do szklanicy lub wysokiego słoika wlej 10 ml Oleo Saccharum i 40 ml wcześniej zainfuzowanego ginu.
3. Uzupełnij szklanicę lodem.  Wymieszaj  wszystko długą łyżką barmańską. Więcej o technice mieszania możesz dowiedzieć się tu.
4. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź zawartość szklanicy bez lodu do schłodzonego kieliszka.
5. Udekoruj płatkiem róży.
6. Twój drink z Oleo Saccharum jest gotowy!

Więcej przepisów na okazjonalne drinki znajdziesz w naszym dziale Wspólne Drinkowanie

 

Obserwuj nas:

15,622FaniLubię
25,682ObserwującyObserwuj
179,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze: