Zazwyczaj okazuje się że proste rozwiązania są najlepsze. Weźmy na przykład takie Black Russian, prosty drink składający się tylko z dwóch składników. Są to czysta wódka i meksykański likier kawowy Kahlua zmieszane z lodem i podawane w niskim szkle.

Black Russian – Przepis

  • 40 ml czystej wódki
  • 20 ml likieru kawowego

Black Russian stworzone zostało około roku 1950 przez barmana Gustave Tops pracującego w Hotelu Metropole w Brukseli. Ponoć jednym z ówczesnych Gości, a zarazem miłośnikiem Black Russia był ambasador Stanów Zjednoczonych Pearl Mesta. Ani Jego Ekscelencja Ambasador, ani prawdopodobnie sam autor receptury na Black Russian nie przypuszczali iż tak prosty drink stanie się ikoną rozpoznawalną na całym świecie. Chyba nie ma zarówno barmana jak i aficionado koktajli, którzy nie wiedzieliby jak przygotować Black Russian. Jak w przypadku wszystkich drinków, tak i w przypadku Black Russian, dla powodzenia kompozycji istotne znaczenie ma odpowiedni dobór jakościowych składników. Mimo iż nazwa wskazuje aby użyć wódkę rosyjską, to jednak skupić się należy nie na pochodzeniu ale na jej jakości. Co do likieru kawowego to chyba przy dość obecnie niskiej cenie Kahlua nie ma co używać zamienników, które istotnie rzutują na smak, a wcale nie są tańsze. Ciekawą modyfikacją Black Russian jest podawanie jej w wersji mrożonej. W tym celu należy po za klasycznymi składnikami w ilości 40 ml wódka i 20 ml likier kawowy Kahlua dodać dwie kulki lodów czekoladowych i kilka kostek lodu. Dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji i raczyć się siedząc na tarasie w upalne południe tak uzyskaną kompozycją. Dla tych, którzy potrzebują wyzwań, ciekawym pomysłem jest stworzenie własnego likieru kawowego. Może nie będzie tak pyszny jak oryginalna Kahlua, ale satysfakcja z własnoręcznie przygotowanego trunku na pewno zrekompensuje braki w smaku. Poniżej przepis na domowej roboty likier kawowy:

  • 500 ml spirytusu
  • 100 g kawy ziarnistej
  • 200 ml syropu cukrowego
  • 1 Laska wanilii

Kawę zalać w butelce lub słoiku spirytusem, dodać laskę wanilii. Pozostawić na 3 tygodnie w ciemnym miejscu, Raz na dzień wstrząsnąć miksturę. Po trzech tygodniach, lub dłuższym czasie (zależy od intensywności jaka chcemy uzyskać) należy odcedzić płyn od ziaren kawy i dodać syrop cukrowy. Likier powinien być gotowy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here